peribahasa

Baru-baru ini dilaporkan lebih 900 orang dibuang kerja, berat mata memandang berat jua bahu memikul. Dalam keadaan resesi ekonomi seperti sekarang ini kita perlu prihatin dan berjimat jangan menjadi besar pasak daripada tiang tetapi juga tidak perlu hingga seperti air digenggam tiada tiris. Kita perlu menciptakan budaya kasih sayang dan saling membantu dalam masyarakat kita seperti aur dengan tebing. Yang senang membantu yang susah, sehingga kita dapat mengharungi keadaan ekonomi yang bergejolak seperti sekarang ini bersama-sama, ringan sama dijinjing berat sama dipikul.

 

Disamping kita perlu berjimat, kita juga harus mengukur baju di badan sendiri, melakukan sesuatu hendaklah sesuai dengan kemampuan. Tidak perlu mengikut-ikut gaya orang yang berpunya gajah berak besar kancil pun hendak berak besar. Perbuatan ini tidak patut dan tidak perlu diamalkan nanti padahnya kita akan dilillit hutang seperti udang tahi di kepala.

 

Kita perlu berjaga-jaga sedia payung sebelum hujan berbelanja yang perlu  sahaja dan sisihkan sebahagian duit kita sebagai bekal hidup di masa hadapan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: